سقف تیرچه بلوک چیست؟

سقف تیرچه بلوک چیست؟

سقف تیرچه بلوک از جمله سقف ‌های بتنی است که در ساختمان سازی بسیار مورد توجه قرار می‌ گیرد. می‌ توان گفت مهم ترین نقشی که این سقف بر عهده گرفته است، به منتقل کردن نیروهای افقی و جانبی به اعضای دیگر یک ساختمان مربوط است.

معمولاً با بلوک‌ های توخالی و سبک می‌ توان اجرای این نوع سقف را انجام داد. به خاطر داشته باشید که  بلوک‌ ها در اجرای این نوع سقف به عنوان باربر شناخته نمی‌ شوند و کاربرد آن ها تنها برای پر کردن بین تیرچه‌ ها است و  معمولاً برای ساختن سقف‌ های تیرچه بلوک می‌ توان از دو روش مصالح پیش ساخته و بتن ریزی به نحو احسن استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با ابزار و وسایل مورد نیاز برای بنایی

سقف تیرچه بلوک

مراحل اجرای سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک در پروژه های ساختمانی شامل مراحل خاصی است که اگر بخواهیم به بررسی این مراحل بپردازیم، شامل:

  • شاسی کشی قالب ها

اولین مرحله برای اجرای سقف تیرچه بلوک مرحله‌ ای به نام شاسی کشی قالب تیرهای سقف است که می‌ توان گفت این مرحله به زیر سازی کار مربوط می شود معمولاً شاسی کشی با قالب های فلزی انجام می‌ شود که البته می‌ توان از لوله‌ های داربستی که اندازه آن ها 2 است هم استفاده کرد.

توجه داشته باشید که برای این کار مشخص کردن ارتفاع بسیار موضوع مهمی به شمار می‌ آید؛ چرا که با مشخص کردن ارتفاع تیرها می‌ توان بتن‌ ریزی ستون‌ ها را به راحتی انجام داد. معمولاً برای این مرحله در هر دو طرف دهانه تیر از لوله‌ های داربستی باید استفاده شود که تراز بودن این لوله‌ ها در هنگام بستن آن ها از جمله موارد کلیدی به شمار می ‌آید.

  • نصب قالب ها

مرحله بعدی به نصب قالب تیرها مرتبط است که معمولاً از قالب ‌های فلزی، تخته چوب یا پلاستیکی می‌ توان استفاده کرد. نا گفته نماند که سطح رویه قالب‌ ها با استفاده از بتن هم تراز می‌ شود و معمولاً بتن ریزی را باید با در نظر گرفتن بلندترین ارتفاع انجام داد تا این چنین بتوان از کاهش عرض مقطع تیر ها در چشمه جلوگیری به عمل آورد.

  • آرماتور بندی

آرماتور بندی تیرها است که با در نظر گرفتن نقشه می‌ توان این مرحله را انجام داد با استفاده از خاموت‌ ها با در نظر گرفتن برش دادن آنها قابلیت اجرا دارد. باید بدانید زمانی که قرار است خاموت‌ ها خم شوند مقداری از خاموت‌ ها را در کاور بتن قرار می دهند.

یکی دیگر از نکات بسیار کلیدی این است که دو سر آرماتور های طولی باید برای استفاده در میلگرد های شبکه بالا و پایین خم شوند، در صورتی از خاموت‌ های ویژه می‌ توان استفاده کرد که در نقشه مصوب به آن اشاره شده باشد. توجه داشته باشید که در این مرحله با در نظر گرفتن اینکه تعداد آرماتور های تقویتی کم نیست، بهتر است این کار را در دو مرحله انجام داد و همچنین اتصال خاموت‌ های چشمه تیرها را هم نباید نادیده گرفت.

  • تیر ریزی

مرحله چهارم برای اجرای سقف تیرچه بلوک به تیر ریزی سقف مربوط است که این مرحله دارای ضوابط خاصی است. معمولا تیرچه به صورت پیش ساخته تهیه می‌ شود و در محل پروژه ساخت آن را انجام نمی‌ دهند. عمدتاً تیرچه را باید قبل از بتن ریزی برای بازدید انتخاب کرد تا بررسی این موضوع که میلگرد های تحتانی دارای پاشنه جوشی نباشند، به درستی انجام شود.

توجه داشته باشید که اگر بلوک‌ ها ساختار یک پارچه‌ ای داشته باشند، معمولا مشکل خاصی به وجود نمی‌ آید که البته یکی از نکات بسیار مهم در این شرایط توجه به این موضوع است که دو سر تیرچه به هیچ عنوان نباید درون بتن قرار بگیرند تا بتوان یکپارچگی که مد نظر است را به بهترین شکل ممکن پیاده کرد. بعد از آماده سازی تیرچه‌ ها عمدتاً آنها را در فاصله‌ های مشخص روی قالب آویز می‌ گذارند.

  • استفاده از فوم های سقفی

حال نوبت قرار دادن فوم‌ های سقفی در بین تیرچه‌ ها است و باید بدانید که این مرحله از جمله مراحل بسیار مهم به شمار می‌ آید.

  • آرماتور بندی حرارتی

مرحله پنجم شامل آرماتور بندی حرارتی است که باید این آرماتور ها از فوم سقفی حدود ۳ سانتی‌ متر فاصله داشته باشند. معمولاً تیرچه‌ های ساق بلند خود به عنوان میلگرد حرارتی هم می‌ توانند عمل کنند، اما در صورتی که تیرچه ساق کوتاه باشد، باید فاصله‌ ای که برای میلگرد بالایی آن از راس سقف در نظر گرفته شده کمتر از ۱۵ سانتی‌ متر نباشد.

  • جک های نگهدارنده

آخرین مرحله‌ ای که شامل اجرای جک‌ های نگهدارنده می‌ شود به این صورت است که عمدتاً جک‌ های صلیبی را برای اینکه تیرچه‌ ها را بتوان مهار کرد، بهتر است جک‌ های صلیبی در زیر جک‌ های نگهدارنده قرار بگیرند. دلیل اینکه این جک‌ ها در نظر گرفته شده به خاطر بار سقف مشخص شده است که می‌ توان گفت  استفاده از قالب‌ های پیرامون تیرهای سقف هم بعد از این مرحله اجرا می‌ شود و برای بستن محل باز شو ها هم می توان در این مرحله اقدامات لازم را انجام داد.

بیشتر بخوانید : کف سازی ساختمان چیست؟

مزایای سقف تیرچه بلوک

مزایای سقف تیرچه بلوک

چنانچه بخواهیم در مورد مزایای اجرای سقف تیرچه بلوک با شما صحبت کنیم، باید بدانید که معمولاً اجرای سریع و ساده‌ ای را برای این سقف می‌ توان در نظر گرفت که معمولاً زمان کوتاهی که سرعت اجرا را در بر دارد، به خاطر ابعاد استانداردی است که بلوک‌ های بتنی به خود اختصاص می‌ دهند.

معمولاً برای ساخت این نوع سقف به این دلیل که از بلوک استفاده می‌شود، هزینه‌های مربوط به ساخت و نصب کاملاً کاهش پیدا می‌ذکنند، این خود باعث می‌شود تا شما با قیمت مقرون به صرفه‌تری به اجرای این نوع سقف بپردازید.

معمولاً مقاومتیکه سقف‌های تیرچه بلوک دارند، در برابر بارهای زنده و مرده یک مزیت فوق العاده به شمار می آیند. عایق‌بندی صوتی و حرارتی، استانداردهای ساختمانی و عمر مفید و طولانی همگی جز امکانات طولانی برای اجرای این سقف به شمار می‌آیند. ناگفته نماند که انعطاف پذیری سقف تیرچه بلوک هم باعث می‌شود تا زمانی که سقف به تغییرات نیاز داشته باشد بتوان این تغییرات را به راحتی پیاده کرد.

بیشتر بخوانید: چسب بتن چیست؟

معایب اجرای سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک هر چند مزایای خاص خود را دارد، اما معایبی را هم باید انتظار داشت. اولین عیب و ایرادی که می‌توان در نظر گرفت، به محدودیتی مربوط است که در دهانه‌های بیشتر از ۸ متر وجود دارد. معمولاً برای اجرای این نوع سقف باید از شمع و جک استفاده کرد و همچنین سقف‌های منحنی را نمی توان برای سقف‌های تیرچه بلوک گزینه مناسبی دانست. به این دلیل که سقف تیرچه بلوک تنها برای سقف‌های تخت گزینه مناسبی محسوب می شود و  معمولاً گچ روی این سقف بعد از مدتی در طی درزهایی که بین تیرچه و بلوک‌ها به وجود می‌آید ممکن است دچار ترک خوردگی شود و همچنین باید بدانید در مقابل نیروهای برشی همچون زلزله به این دلیل که تیرچه‌ها نازک هستند، شما آنچنان مقاومت و استحکامی را نمی‌توانید انتظار داشته باشید. یکی از معایب دیگری که می‌توان نام برد، خارج شدن مواد سمی از یونولیت است که معمولاً در هنگام آتش سوزی این مورد می‌تواند جان افراد را به شدت به خطر بیندازد.

بیشتر بخوانید: مش فایبر گلاس چیست؟

تفاوت سقف تیرچه بلوک با سقف دال بتنی

تفاوت سقف تیرچه بلوک با سقف دال بتنی

بسیاری از کاربران در مورد تفاوت اجرای سقف تیرچه بلوک با سقف دال بتنی سوالاتی را مطرح می‌ کنند. می‌ توان گفت اولین و اصلی‌ ترین تفاوت معمولاً به روش اجرای، خواص مکانیکی سقف آنها و نیز مصالح مورد استفاده در آن ها بستگی دارد؛ چرا که دال بتنی از جمله سقف‌ هایی است که شما در محل پروژه هم می‌ توانید آن را بسازید. در صورتی که تیرچه‌ ها را برای سقف باید به صورت پیش ساخته خریداری کرد و این اولین و مهم ترین تفاوت به شمار می‌ آید.

از جمله تفاوت‌ های دیگر مربوط به این موضوع است که سقف دال بتنی یک سیستم دال دو طرفه است و از بتن و میلگرد ساخته می‌ شود و به همین دلیل است که از نظر قیمت و هزینه نسبت به سقف تیرچه بلوک بسیار پرهزینه تر است. معمولاً سقف‌ های دال بتنی در برابر زلزله نسبت به سقف‌ های تیرچه بلوک استحکام و مقاومت بیشتری دارند؛ همچنین عمر طولانی‌ تری را می‌ توان برای سقف های دال بتنی انتظار داشت. این نوع سقف ها به صورت پیش ساخته یا برجا ساخته می شوند.

سقف‌ های تیرچه بلوک نوعی سیستم سقف سازی دال یک طرفه هستند. به خاطر ساختار سبکی که دارند، می‌ توانند وزن سبک‌ تری را هم برای سازه به وجود آورند و  هر چقدر سرعت اجرای سقف تیرچه بلوک بالاتر است، سقف دال بتنی سرعت اجرای بسیار کمتری را برآورد می‌ کند. سقف تیرچه بلوک دارای ضخامت و نیز قیمت کمتری می باشد، اما مقاومت و استحکام کمتری نیز نسبت به دال بتنی دارد.

سخن پایانی

اجرای سقف تیرچه بلوک به دلیل مزایایی که دارد، امروزه نسبت به سقف‌ های دیگر بسیار در پروژه‌ های ساختمانی مورد استقبال قرار گرفته است. توجه داشته باشید که معمولاً در اجرای این نوع سقف از بتن مصرفی به کمترین میزان می‌ توان استفاده کرد و به همین دلیل است که هزینه‌ های بسیار کمتری را هم می‌ توان انتظار داشت. شما اگر اجرای این سقف را به یک تیم ماهر و کار بلد بسپارید، قطعاً در طولانی مدت از نتیجه کار رضایت بیشتری خواهید داشت.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *