انواع پلاستر از قدیم الایام مورد استفاده قرار میگرفتند. پلاستر به دلایل مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که البته بیشتر جنبه عایقکاری وتزئینی آن مورد توجه قرار گرفته است. پلاستر به عنوان یک لایه نازک میتواند طرحدار، رنگی، سیمانی، گچی و… باشد. معمولاً رایجترین نوع پلاستر گچی است ولی پلاستر سیمانی به دلیل مقاومت در برابر سیمان گزینه قابل قبولتری به شمار میآید. انواع پلاستر شامل دسته بندی زیر هستند.
بیشتربخوانید: علت ترک خوردن سیمان چیست؟
- پلاستر رنگی
- پلاستر گچی
- پلاستر سیمانی
- پلاستر طرح دار
- پلاستر برای وال مش ( همان پلاستر سیمانی و گچی هستند)
پلاستر چیست؟
سیمان، آهن و گچ را در نظر بگیرید که با لایهای نازک روی دیوار داخلی یا خارجی سازه کشیده شوند که در این صورت به این لایه نازک از این مصالح، پلاستر میگویند. پلاستر ها با ترکیبات مختلفی روبرو هستند ولی اکثراً در ابتدا ممکن است پودری شکل باشند. سپس این پودر را با آب مخلوط میکنند تا به حالت خمیر دربیاید. معمولاً زمانی که پودر با آب ترکیب میشود گرمایی که آزاد میشود به خاطر پروسه کریستال شدن است و در این مواقع است که پلاستر حالتی سخت پیدا میکند. از قدیم الایام، پلاستر کشی در ساختمان رایج بوده و به عنوان عایق مورد استفاده قرار میگرفت. اینگونه بود که علاوه بر عایق سازی، مقاومت سازه هم افزایش یافته و زیبایی نما هم حفظ میشد. در حال حاضر، استفاده از پلاستر در ساخت و ساز بسیار موضوع بااهمیتی است و اگر پلاستری در کار نباشد، عمل پروسه ساخت و ساز با مشکل روبرو میشود.
بیشتربخوانید: مش فایبر گلاس چیست؟
انواع پلاستر
اگر بخواهیم به بررسی انواع پلاستر بپردازیم باید گفت که با دستهبندی متفاوتی آشنا میشوید که عبارتنداز:
-
پلاستر رنگی
برای بیان پلاستر رنگی شما میتوانید اندود پايه سيماني را در نظر بگیرید که به آن پيگمنت، سنگدانه و مواد پليمري اضافه میشود و این چنین است که چسبندگی و کارایی این پلاستر افزایش پیدا میکند. این نوع پلاستر برای لایه نهایی دیوار مناسب یا اینکه می تواند یک آستر مناسب باشد.
-
پلاستر طرح دار
پلاستر طرح دار هم یکی از انواع پلاستر است. میتوان گفت این نوع پلاستر میتواند طرحهای متنوعی از قیبل چکشی، کرکرهای، لیسهای، اسپانیایی و سنگ و چوب را به نمایش بگذارد. به دلیل ماندگاری بالا و دوام خوبی که این نوع پلاستر دارد، امروزه به عنوان نما میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. در این بین، ثبات این پلاستر در برابر نور خورشید را هم نباید نادیده گرفت. به خاطر داشته باشید که در برابر حریق هم بسیار با دوام است و سطحی صاف و یکپارچه را به نمایش میگذارد.
-
پلاستر برای وال مش
پلاستر برای وال مش هم یکی دیگر از انواع پلاستر است که به همراه نوار وال مش مورد استفاده قرار میگیرد. زمانی که به دنبال نمونه اصلاح شده ملات گچی یا سیمانی باشید، با این نوع پلاستر روبرو میشوید که به خاطر مزایایی که دارد، مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله این مزایا میتوان به سرعت در اجرا، دوام بالا و نحوه استفاده آسان اشاره کرد. این نوع پلاستر یک پوشش دهنده است که خود دو نوع سیمانی و گچی دارد.
-
پلاستر سیمان
به صورت قاطع میتوان گفت که در ساخت و ساز استفاده از پلاستر سیمان بسیار رایج است. در مناطقی که رطوبت بالایی حاکم است از برخی از پلاسترها مانند گچی نمیتوان استفاده کرد و به همین دلیل، استفاده از این نوع پلاستر را نباید نادیده گرفت. پلاستر سیمانی به دلیل مقاومتی که در برابر نم و رطوبت از خود نشان میدهد، امروزه در استحکام سازی سازمان با وال مش بسیار مورد کاربرد قرار میگیرد. این نوع پلاستر با ترکیبات خاصی تولید میشود که این ترکیبات آب، سیمان و ماسه شسته است. این پلاستر میتواند حفرهها را به راحتی بپوشاند و به همین دلیل، بسیار کارایی خود را به نمایش میگذارد.
-
پلاستر گچی
پلاستر گچی یکی از پرکاربردترین انواع پلاستر است. ترکیب گچ، مصالح ساختمانی گوناگون و آب این پلاستر را به وجود میآورد. این نوع پلاستر ظاهر سفید رنگی دارد و بیشتر به خاطر نمای زیبایی که به وجود میآورد برای تزئین مورد استفاده قرار میگیرد. البته ناگفته نماند که پلاستر گچی آنچنان مقاومت و دوامی ندارد و این خود یک عیب و ایراد محسوب میشود و به همین دلیل، در بخشهای داخلی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. در مورد فرایند خشک شدن این پلاستر، میتوان گفت چندان دیر خشک نمیشود که این یک آپشن مثبت محسوب میشود و البته باید بدانید که برای هر فضایی نمیتوانید از پلاستر گچی استفاده کنید؛ چراکه لک را به خود جذب میکند ولی امروزه در رنگهای متنوع تولید و روانه بازار شده است.
بیشتربخوانید: ابزارآلات موردنیاز بنایی
جایگزین پلاستر سیمان
همانگونه که اشاره شد انواع مختلفی از پلاستر وجود دارد، که هر کدام کاربردهای خود را دارا هستند. از آنجایی که از پلاستر گچی برای نمای داخلی ساختمان و از پلاستر سیمان برای نمای خارجی استفاده می شود، شاید در برخی شرایط بتوان این دو را جایگزین یکدیگر نمود.
دستگاه پلاستر زن
حال که در مورد انواع پلاستر با شما صحبت کردیم. بهتر است بدانید که امروزه دستگاه پلاستر زن هم به بازار آمده است که معمولاً به صورت اتوماتیک کارایی خود را به نمایش میگذارند. شما در هنگام خرید این محصول باید به سرعت اجرای کار توجه داشته باشید و این نکته را به خاطر داشته باشید که دستگاه توسط چه برندی ساخته شده است. برندهای ایرانی هم این دستگاه را تولید و روانه بازار کردهاند ولی نمونههای خارجی قطعاً با قیمت بالاتری به فروش میرسند.
بیشتربخوانید» چسب پلیمری چیست؟
انواع گچ پلاستر
در مورد انواع پلاستر که صحبت میکنیم، بدون شک باید به بررسی انواع گچ پلاستر هم بپردازیم. گچ سفید، گچ میکرونیزه، گچ ساتن، گچ پاششی، گچ عاج، گچ سیوا، گچ گیپتون، گچ ژیپس، گچ پلیمری، گچ خاک، گچ مرمر و گچ رنگی همگی انواع گچی را شامل میشوند که برای پلاستری گچی مورد استفاده قرار میگیرند. گچ از استحکام کششی بالایی برخوردار است و پوشش دهی خوبی را هم به وجود می آورد. ناگفته نماند که رسانای حرارتی گچ هم بسیار کم است و این یک مزیت محسوب میشود.
بیشتربخوانید: علت ترک خوردن بتن چیست؟
سخن پایانی:
ما سعی کردیم در مورد انواع پلاستر با شما صحبت کنیم؛ چراکه یکی از پراستفادهترین محصولات به شمار میآید. همانطور که گفته شد، پلاستر گچی یکی از رایجترین انواع است که البته در برابر رطوبت چندان مقاومتی هم ندارد که معمولاً در این شرایط از پلاستر سیمانی میتوان استفاده کرد. استفاده از پلاستر به دلیل مزایایی مانند ماندگاری بالا، سرعت اجرا و… دارد امروزه هم مانند قدیم بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. به همین دلیل، شما اگر به دنبال انواع مختلف پلاستر هستید، بهتر است به کیفیت آن توجه بیشتری داشته باشید؛ همچنین دستگاههای پلاسترزن اتوماتیک هم کار را راحت کردهاند و با قیمتهای مختلف به فروش میرسند.
بدون دیدگاه